Burgemeester Jan Seton: “Als we ons ‘wij’ blijven vinden, dan hebben we in deze gemeente een gouden toekomst”
Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak stond burgemeester Jan Seton stil bij artikel 1 van de Grondwet, dat gaat over gelijke behandeling en het verbod op discriminatie. Hij prees zich gelukkig dat er in Borger-Odoorn zelden tot nooit issues zijn over dit artikel. Maar hij benoemde wel het risico van polarisatie, dat overal op de loer ligt. “De verleiding is groot om, als we het niet met elkaar eens zijn, de tegenwoordig zo complexe situatie in de wereld te versimpelen tot voor- en tegenstanders, zwart-wit en goed of fout.”
Burgemeester Seton benadrukte dat het daarom goed is om dit jaar te herdenken dat 80 jaar geleden de 2e Wereldoorlog eindigde. Om tegen donkerheid in ook bevrijding, opluchting en een nieuwe start te zien. Hij keek daarbij naar de kracht van de gemeente. “Die kracht zit in onze dorpen, onze verenigingen, scholen, sport, cultuur en kerken. Want daar voelen mensen zich thuis en daar worden gezamenlijke ideeën uitgedacht. Groepen inwoners kunnen samen veel waarmaken, op een manier waarop geen enkele overheid dat kan.”
Hij noemde daarbij 7 concrete voorbeelden uit de praktijk: de energiewerkgroep Borger-Noord, de ijsbaan/skeelerbaan in Drouwenerveen, het kloppend hart in Buinerveen, het natuurparkje Alinghoek, het onderduikershol in Valthe, de voedselkast in Borger en het project Waterrijk Valthermond. “Deze bewonersinitiatieven zijn een mooi voorbeeld van hoe ideeën van onderop tot stand komen. We ondersteunen dit graag, want we geloven hier echt in!”
Inwonerparticipatie ziet Seton dan ook als een kans om polarisatie tegen te gaan. “De wereld is op dit moment heel onrustig en de toekomst is ongewis. Niemand weet hoe de rechtsstaat er over 10 of 20 jaar uitziet. Maar ik weet zeker dat er dan nog steeds gemeenschappen van mensen zijn die een gezamenlijk belang hebben. Die de kracht en de kennis hebben om een gezamenlijk idee tot stand te brengen. Want stevige dorpsgemeenschappen zijn de kurk waar deze gemeente op drijft. Als het dan ook nog lukt om weerstand te bieden aan polarisatie, om ons ‘wij’ te blijven vinden, dan hebben we in deze gemeente een gouden toekomst.’