(Crisis)noodopvang vluchtelingen
In 2022 deed het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een paar maal de dringende oproep om noodopvang te organiseren voor vluchtelingen. Deze vluchtelingen konden niet terecht bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Wij hebben toen tijdelijke opvang georganiseerd in de Hunsowhal in 2e Exloërmond en in de sportzaal in Exloo.
Tijdelijke crisisnoodopvang
De crisis bij de opvang van vluchtelingen blijft een groot probleem. Het COA heeft niet genoeg plaatsen om iedereen een goede plek te geven. Daarom maakten het Rijk, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Veiligheidsregio’s in Nederland samen de afspraak om crisisnoodopvang te regelen. Hiermee willen zij de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel verlichten. Elke gemeente zorgt voor de opvang van 50 vluchtelingen. Ook in Borger-Odoorn vangen wij op een aantal locaties tijdelijk vluchtelingen op.
Bekijk hieronder onze opvanglocaties:
12 tweepersoons units bij gemeentehuis Exloo |
Boerderij Camping Exloo |
Woning De Brinken Odoorn |
B&B Woodstock in Drouwenermond |
Contact en informatie opvanglocatie
Er zijn locatiemanagers werkzaam bij ons, die aanspreekpunt zijn voor een of meerdere opvanglocaties. Wilt u iemand spreken? Neem contact met ons op en vraag naar de locatiemanager van de opvanglocatie waarover u belt. U kunt ook een e-mail sturen.
Informeren van inwoners
Omdat wij ons regelmatig inzetten om vluchtelingen een opvangplek te geven, vinden wij het belangrijk om omwonenden op tijd te informeren over deze plannen. Wij sturen dan een brief of organiseren een informatiebijeenkomst.
Veelgestelde vragen crisisnoodopvang
Voor welke zaken is de gemeente verantwoordelijk bij een CNO-locatie?
De gemeente regelt de opvanglocatie, inclusief huisraad. Daarnaast koppelt de gemeente een locatiemanager aan de locatie, die met behulp van woonbegeleiders en huismeesters een gezond leefklimaat creëert. Dit gezonde leefklimaat geldt voor de asielzoekers, maar ook voor omwonenden. De gemeente neemt de verantwoordelijkheid voor vroege participatie en integratie door dagbesteding aan te bieden. Bewoners worden zelf verantwoordelijk gehouden voor de schoonmaak. In samenwerking met COA worden bewoners geselecteerd (enigszins gechargeerd, maar niet onwaar) die geschikt zijn voor het wonen op onze locaties.
Hoe is de medische zorg geregeld voor vluchtelingen in een CNO?
De medische zorg van asielzoekers in de gemeente Borger-Odoorn wordt verzorgd door Gezondheidszorg Asielzoekers (GZA). Zij verwijzen indien nodig door naar medische specialisten.” (Ik zie geregeld op internet misverstanden over tandheelkundige hulp voor deze doelgroep, daarom zou er iets bijgezet kunnen worden als “Tandheelkundige mogelijkheden beperken zich tot het strikt noodzakelijke.
Is er onderwijs geregeld voor kinderen?
Voor leerplichtige kinderen regelt de gemeente scholing. Kinderen die naar het voortgezet onderwijs gaan, komen in een Internationale Schakelklas (ISK). Wanneer de leerling het aankan, zal deze doorstromen naar regulier voortgezet onderwijs.
Hoe is de dagbesteding voor vluchtelingen geregeld?
Wij maken dankbaar gebruik van vrijwilligersinitatieven van onder andere de Dorpsraad Exloo voor het aanbieden van het taallessen en recreatieve activiteiten. Ook zijn er samenwerkingen met bijvoorbeeld NatuurlijkFit te Exloo voor sportvoorziening
Hoe is de integratie van de vluchtelingen geregeld?
De eerste stap voor integratie is de mogelijkheid om te kunnen communiceren. Hierom maken wij dankbaar gebruik van de Dorpsraad, die met enthousiaste vrijwilligers taallessen aanbieden. Wanneer de juridische mogelijkheid er is om te participeren op de arbeidsmarkt, dan wordt dit gestimuleerd. Ook is Stichting Vluchtelingenwerk Nederland wekelijks aanwezig.
Krijgen vluchtelingen in een CNO een vergoeding?
Het COA regelt dat de vluchtelingen week- en leefgeld krijgen.
Ik wil graag hulp aanbieden als vrijwilliger, waar kan ik terecht?
Uw hulp wordt zeer gewaardeerd! Graag horen wij in een email wat U graag kan en wil betekenen voor de bewoners in onze opvanglocatie. U kunt een mail sturen naar: vluchtelingenopvang@borger-odoorn.nl
De locatiemanagers van de gemeente nemen dan contact met u op over de hulp waar behoefte aan is.
Waar kan ik hulpgoederen inleveren?
Voor hulpacties in onze gemeente verwijzen we u naar de gemeenteberichten in de Week in Week uit en de sociale media. Daar vindt u vaak ook informatie over het inleveren van hulpgoederen. De Week in Week uit kunt u ook online lezen.
Hoe is de beveiliging geregeld in de CNO-opvanglocaties?
Te allen tijde is er beveiliging in de gemeente aanwezig. Zij surveilleren dag en nacht langs onze opvanglocaties. Voor noodsituaties is een calamiteitennummer 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar: 06 52 49 04 70.