(Crisis)noodopvang vluchtelingen
In 2022 deed het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een paar maal de dringende oproep om noodopvang te organiseren voor vluchtelingen. Deze vluchtelingen konden niet terecht bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Wij hebben toen tijdelijke opvang georganiseerd in de Hunsowhal in 2e Exloërmond en in de sportzaal in Exloo.
Tijdelijke crisisnoodopvang
De crisis bij de opvang van vluchtelingen blijft een groot probleem. Het COA heeft niet genoeg plaatsen om iedereen een goede plek te geven. Daarom maakten het Rijk, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Veiligheidsregio’s in Nederland samen de afspraak om crisisnoodopvang te regelen. Hiermee willen zij de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel verlichten. Elke gemeente zorgt voor de opvang van 50 vluchtelingen. Ook in Borger-Odoorn vangen wij op een aantal locaties tijdelijk vluchtelingen op.
Veelgestelde vragen crisisnoodopvang
Voor welke zaken is de gemeente verantwoordelijk bij een CNO-locatie?
De gemeente regelt de opvanglocatie en zorgt voor de inrichting, schoonmaak, catering, het koppelen van een locatiemanager aan de locatie en de beveiliging. In sommige gevallen helpt de Veiligheidsregio Drenthe (VRD) ook mee.
Hoe is de medische zorg geregeld voor vluchtelingen in een CNO?
De medische zorg wordt aangeboden door Gezondheidszorg Asielzoekers (GZA) of een arts en specialist.
Is er onderwijs geregeld voor kinderen?
Voor leerplichtige kinderen regelt de gemeente scholing. Kinderen die naar het voortgezet onderwijs gaan, komen in een Internationale Schakelklas (ISK).
Hoe is de dagbesteding voor vluchtelingen geregeld?
Wij maken gebruik van de inzet van welzijnsorganisatie Andes voor het verzorgen van activiteiten voor de vluchtelingen, bijvoorbeeld deelname aan sporten en maatschappelijke activiteiten. De locatiemanagers inventariseren zelf ook de sportbehoefte bij de vluchtelingen en kijken welke mogelijkheden er in de gemeente zijn.
Hoe is de integratie van de vluchtelingen geregeld?
Wij maken gebruik van de inzet van welzijnsorganisatie Andes en Stichting Vluchtelingenwerk voor de integratie van de vluchtelingen.
Krijgen vluchtelingen in een CNO een vergoeding?
Het COA regelt dat de vluchtelingen week- en leefgeld krijgen.
Ik wil graag hulp aanbieden als vrijwilliger, waar kan ik terecht?
U kunt een mail sturen naar: vluchtelingenopvang@borger-odoorn.nl
De locatiemanagers van de gemeente nemen dan contact met u op over de hulp waar behoefte aan is.
Waar kan ik hulpgoederen inleveren?
Voor hulpacties in onze gemeente verwijzen we u naar de gemeenteberichten in de Week in Week uit en de sociale media. Daar vindt u vaak ook informatie over het inleveren van hulpgoederen. De Week in Week uit kunt u ook online lezen.
Hoe is de beveiliging geregeld in de CNO-opvanglocaties?
Op de opvanglocaties is beveiliging ter plaatse van ’s ochtends 8.00 tot ’s avonds 20.00 uur. In de avond/nacht wordt van 20.00 tot 08.00 uur een surveillanceauto met twee beveiligers ingezet voor de drie CNO-locaties. Voor noodsituaties is een calamiteitennummer 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar: 06 52 49 04 70.
Hoe wordt op de opvanglocaties omgegaan met coronamaatregelen?
Er zijn zelftests op de opvanglocatie aanwezig. Is de zelftest positief, dan hoeft er geen extra test door de GGD te worden gedaan. Wel moet de GGD geïnformeerd worden, via 05 92 70 97 09. De arts Infectieziektebestrijding zorgt dan voor passende adviezen.