Omgevingsplan

In het omgevingsplan staan regels voor de fysieke leefomgeving. Gaat u bouwen of verbouwen of heeft u plannen die de leefomgeving raken, dan krijgt u hiermee te maken.

Wat voor regels staan in het omgevingsplan

In het omgevingsplan staat welke activiteiten wel of niet mogen in een bepaald gebied, bijvoorbeeld wonen, recreatie of bedrijvigheid. Ook staan er regels in voor geluid en bodem en soms ook voor energiemaatregelen en duurzaamheid. 

Past uw idee in het omgevingsplan

U kunt zelf bekijken welke regels en beleid gelden op een bepaalde plek en bij toekomstige ontwikkelingen. Bezoek regels op de kaart in het Omgevingsloket voor meer informatie.

Wijziging van het omgevingsplan aanvragen

Past uw idee niet in het omgevingsplan, dan kunt u een aanvraag wijziging omgevingsplan doen. Neem daarvoor eerst de volgende stappen:

Belangrijke tekst: Voor het wijzigen van het omgevingsplan is het aan te raden een adviseur in te schakelen, omdat dit een uitgebreide procedure is.

Wel of niet een omgevingsvergunning nodig

Op onze pagina omgevingsvergunningenexterne-link-icoon vindt u meer informatie en het Omgevingsloketexterne-link-icoon waar u een aanvraag kunt doen. Heeft u een omgevingsvergunning nodig, zorg dan dat toestemming is verleend voordat u de activiteit start.

Kosten wijzigen omgevingsplan

De kosten zijn € 5.176,55 (tarief 2025)

In gesprek met de omgeving

Bij het wijzigen van een omgevingsplan is het verstandig (en soms verplicht) om uw omgeving te betrekkenexterne-link-icoon. Dat betekent dat belanghebbenden, bijvoorbeeld omwonenden, de mogelijkheid krijgen om mee te denken over het initiatief. 

Hoe lang gaat het duren?

U krijgt de beslissing binnen 6 maanden. Dit is zonder de tijd die nodig is voor het beoordelen van aanvullende documenten. Deze termijn mag de gemeente met 6 weken verlengen.

Beroep

Bent u het niet eens met het besluit? Tegen een wijziging van het omgevingsplan kunt u in beroep gaan bij de Raad van State.

U kunt geen dwangsom aanvragen als wij niet binnen de tijd een beslissing nemen. Ga voor informatie naar onze pagina's over klachten, bezwaar en beroepexterne-link-icoon.