Onderzoeken Nedersaksenlijn laten zien: aanleg is baanbrekend voor brede welvaart

23 september 2024
Actueel

De uitkomsten van de onderzoeken voor de Nedersaksenlijn laten zien dat het draagvlak groot is, dat het bijdraagt aan een betere toekomst voor de inwoners van de regio als het gaat om leven, leren en werken en dat er minstens 10.000 woningen en 15.000 arbeidsplaatsen bij komen. De Nedersaksenlijn is daarmee een game changer voor de regio en zorgt voor een betere verdeling van de welvaart over Nederland. De investering voor de aanleg Nedersaksenlijn wordt geraamd op 1,735 miljard euro, een extra ambitieuze Nedersaksenlijn op 3 miljard euro. Dit staat in de drie deelrapporten (participatie, brede welvaart en spoor) die vanuit het onderzoek naar de Nedersaksenlijn vandaag openbaar zijn geworden. Later dit jaar verschijnt het hoofdrapport dat op basis van deze deelrapporten conclusies trekt en de input is voor het besluit of de Nedersaksenlijn doorgaat naar een volgende fase. 

Enorme impuls

Gedeputeerde Henk Jumelet van de provincie Drenthe en voorzitter van de stuurgroep is blij met de uitkomsten van de onderzoeken. ‘Het is heel goed dat deze rapporten nu aantonen hoe belangrijk de Nedersaksenlijn is voor de hele regio en voor alle inwoners. Leerlingen die meer keuzevrijheid krijgen als het gaat om een vervolgopleiding omdat hun reistijd veel korter is, bedrijven en clusters van bedrijven die hun medewerkers en stagiairs meer te bieden hebben door deze nieuwe verbinding en het vliegwiel dat het daarmee ook is voor de sociaaleconomische situatie van Groningen tot Twente. De aanleg van een klein stuk spoor en aanpassingen op bestaande stations zorgen voor een enorme impuls.”

Baanbrekend voor brede welvaart

De Nedersaksenlijn verbindt innovatieve clusters van ondernemers met kennis- en onderwijsinstellingen en zorgt voor aantrekkelijke nieuwe woonomgevingen die de kwaliteiten van de regio – met rust en ruimte – benutten. Met name Oost-Groningen en Zuidoost-Drenthe scoren op veel brede welvaartsindicatoren slechter dan het landelijk gemiddelde. Dat geldt voor bijvoorbeeld gezondheid, vrijwilligerswerk en arbeid, maar ook voor het vertrouwen in (overheids)organisaties en elkaar. De Nedersaksenlijn helpt als structurerende opgave om dit te doorbreken en is baanbrekend voor brede welvaart. Het wordt aantrekkelijker voor mensen om in de regio te blijven wonen én te komen wonen. 

Participatie: trots op de regio en liever vandaag dan morgen een Nedersaksenlijn

Inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties zijn trots op de regio. Zij zien dat de Nedersaksenlijn gaat helpen om de mogelijkheden van de regio aan te jagen en te ontsluiten. Daarnaast doorbreekt het de krimptrend, waardoor voorzieningen kunnen blijven bestaan. De lijn is daarmee een belangrijke impuls voor de groei van de brede welvaart.

Inwoners hebben liever vandaag dan morgen een Nedersaksenlijn in hun omgeving, al hebben ze hem natuurlijk liever niet letterlijk in hun eigen achtertuin.  

Deelrapporten en proces

De deelrapporten zijn te bekijkenexterne-link-icoon. In november verschijnt het hoofdrapport met alle samenvattende en definitieve conclusies. 

De Nedersaksenlijn is op dit moment in de fase van een MIRT-onderzoek. In november besluit het Rijk – op basis van dit rapport en een notitie die samen met de regio gemaakt wordt – of de Nedersaksenlijn doorgaat naar een volgende fase, die van een MIRT-verkenning. MIRT staat voor Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport.