Waterstofnetwerk

Een waterstofnetwerk is een systeem van pijpleidingen dat waterstof naar bedrijven en energiecentrales vervoert. Het maakt efficiënte distributie mogelijk, zodat bedrijven kunnen overstappen op duurzame energie en de CO2-uitstoot verminderen.

Wat zijn de plannen?

Het ministerie van Klimaat en Groene Groei én Hynetwork, een dochteronderneming van Gasunie, zijn van plan een landelijk waterstofnetwerk aan te leggen. Onderdeel hiervan is het waterstofnetwerk in Drenthe en Overijssel. Het doel voor dit waterstofnetwerk is het hergebruik van bestaande leidingen die nu nog gebruikt worden voor gastransport. Waar dit niet kan, komen nieuwe leidingen onder de grond. Daarnaast komen er enkele nieuwe bovengrondse installaties. 

Wat houdt het onderzoeksplan in?

Het ministerie van Klimaat en Groene Groei organiseert de procedure. Daarvoor wordt een onderzoeksplan opgesteld: de  Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Hierin staat beschreven wat er wordt onderzocht, tot in welk detail en hoe dat wordt gedaan. Dit onderzoeksplan is vastgesteld, nadat het begin 2024 ter inzage heeft gelegen. Dit betekent dat het publiek de stukken heeft kunnen inzien. 

Waar staan we nu? 

Op dit moment wordt er gewerkt aan de milieueffectrapportage (MER) fase 1 en de Integrale Effectenanalyse (IEA). Waar de NRD beschrijft wat er onderzocht wordt, staan in de MER fase 1 en de IEA de uitkomsten van het onderzoek beschreven. Zo kijken we naar de gevolgen van het project op het milieu, en onderzoeken we of het project technisch haalbaar is en hoeveel het gaat kosten.