Vluchtelingen Oekraïne

Op 24 februari 2022 begon de oorlog in Oekraïne en sloegen veel Oekraïners op de vlucht. Zij reisden naar buurlanden en naar andere landen verder weg, waaronder Nederland. Ook in onze gemeente meldden Oekraïense vluchtelingen zich. Door de aanhoudende oorlog in Oekraïne blijft de vraag naar opvangplekken voor vluchtelingen groot. 

Gemeentelijke opvanglocaties

Inmiddels zijn er in onze gemeente meerdere opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen in gebruik. Daarnaast verblijven er nog Oekraïners in diverse woningen in onze gemeente. Er zijn nu 243 opvangplekken voor Oekraïners. We breiden uit naar 385 opvangplekken voor Oekraïners om onze bijdrage te leveren in Drenthe. 

Bekijk hieronder onze opvanglocaties: 

Capfun Fruithof
Het Tussendiep PKN kerk Nieuw-Buinen
Noorderdiep 43, Nieuw-Buinen
Groepsaccommodatie Eesergroen
De Buinerhof Nieuw-Buinen
Diverse woningen en chalets in Valthe, Valthermond, Exloo 
Molenstraat 25, Buinen
Woning Eeserveen
Appartementen De Brinken Odoorn
Groepsaccommodatie De Parel Camping Exloo
Woning Zuiderdiep 52 Drouwenermond 
Woningen Drouwen
Woning Borger
Woningen Odoorn
Woning Zuiderdiep 125 Drouwenermond
Woning Westdorp 

Contact en informatie opvanglocatie

Er zijn locatiemanagers werkzaam bij ons, die aanspreekpunt zijn voor een of meerdere opvanglocaties. Wilt u iemand spreken? Neem contact met ons op en vraag naar de locatiemanager van de opvanglocatie waarover u belt. U kunt ook een e-mail sturen.

Particuliere opvang

Ook particulieren hebben hun woning opengesteld om Oekraïners bij hen thuis een veilige plek te bieden. 

In Nederland verblijven en werken

Oekraïners die in Nederland verblijven, mogen werken. Zij krijgen hulp bij het vinden van een baan. Veel van hen hebben inmiddels een betaalde baan. 

Hulp en informatie

Wilt u hulp aanbieden? Dan kunt u terecht bij verschillende organisaties. 

Telefonische hulplijn

Nederlandse hulpvragers en hulpaanbieders kunnen bellen met de hulplijn 070 44 55 888. Dit telefoonnummer is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 21.00 uur. 

Veelgestelde vragen

Hoe wordt de opvang van vluchtelingen in Drenthe georganiseerd?

De provincie Drenthe coördineert de opvang samen met de gemeenten in Drenthe en de Veiligheidsregio Drenthe. Om op een veilige manier gebruik te kunnen maken van particuliere opvang (zoals bij Drenten thuis) bundelen het Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland en het Leger des Heils hun krachten.

Ik wil zelf mensen uit Oekraïne opvangen, hoe werkt dat?

U kunt zich aanmelden bij Takecarebnbexterne-link-icoon. Zij doen een screening en proberen een match te maken met wat er op dat moment nodig is. Bedenk vooraf goed of dit iets is wat u langere tijd kunt doen en bereidt u voor op wat u kunt verwachten. Lees daarvoor de tips op de website van Takecarebnbexterne-link-icoon. Voor het organiseren van praktische zaken zoals verzekeringen, onderwijs kunt u terecht bij de gemeente. 

Ik vang al mensen uit Oekraïne op, waar kan ik terecht voor meer informatie?

Op de website van Vluchtelingenwerkexterne-link-icoon vindt u relevante informatie voor vluchtelingen. Deze informatie staat zowel in de Nederlandse, Engelse als Oekraïense taal op de website. Het is belangrijk dat de vluchtelingen geregistreerd staan bij de gemeente, zodat zij de juiste zorg en ondersteuning kunnen krijgen. Maar ook zodat u weet waar u wel of niet aanspraak op kunt maken. Zorg er daarom voor dat u opvanginitiatieven altijd in afstemming met de gemeente doet.

Hoe kunnen mensen uit Oekraïne zich registeren bij de gemeente?

De gemeente registreert de vluchtelingen in het BRP (Basis Registratie Personen). Daardoor kunnen zij aanspraak maken op werk, zorg en eventueel onderwijs. Ook is er een leefgeldregeling.

Woont u in de gemeente Borger-Odoorn en vangt u thuis Oekraïense vluchtelingen op die nog niet officieel in het BRP zijn geregistreerd? Dan vragen wij u om zo snel mogelijk contact op te nemen met de gemeente om een afspraak te maken voor de registratie. U bent daarna, op het tijdstip van de afspraak, samen met de vluchteling(en) welkom op het gemeentehuis voor de intake in het BRP.

Hoe is de zorg geregeld voor mensen uit Oekraïne in Nederland?

Het Ministerie van VWS heeft samen met de Zorgverzekeringslijn informatie opgesteld over zorg voor Oekraïners in Nederland. Deze informatie is zowel in het Nederlands, Engels als Oekraïens te vinden op de website van Zorgverzekeringslijnexterne-link-icoon.

Heeft u een vraag over de vergoeding van zorg of de zorgverzekering en kunt u de informatie niet op deze website vinden? Dan kunt u gratis bellen met de Zorgverzekeringslijn of vanuit het buitenland.

Waar kan ik hulpgoederen inleveren?

Voor hulpacties in onze gemeente verwijzen we u naar de gemeenteberichten in de Week in Week uit en sociale media. Daar vindt u vaak ook informatie over het inleveren van hulpgoederen.

Ik wil graag hulp aanbieden als vrijwilliger, waar kan ik terecht?

U kunt contact zoeken met Stichting Vluchtelingenwerk. Zij zetten zich in om vluchtelingen op te vangen en te helpen hun weg te vinden in Nederland. U kunt zich op de websiteexterne-link-icoon aanmelden als vrijwilliger.

Ik wil geld doneren, waar kan ik terecht?

Geld doneren kan via Giro 555externe-link-icoon. U kunt met een donatie bijdragen aan medische zorg, eten, onderdak en psychosociale hulp.

Waar vinden vluchtelingen meer informatie?

Vluchtelingen vinden heel veel informatie op de website van Refugee Helpexterne-link-icoon in Oekraïens/Russisch/Engels/Nederlands. Zij kunnen ook in hun eigen taal een WhatsApp bericht sturen naar het Rode Kruis: zij krijgen dan in dezelfde taal antwoord. 

Hoe is de hulp aan meegenomen huisdieren geregeld?

Informeren van inwoners

Omdat wij ons regelmatig inzetten om vluchtelingen een opvangplek te geven, vinden wij het belangrijk om omwonenden op tijd te informeren over deze plannen. Wij sturen dan een brief of organiseren een informatiebijeenkomst.